Porotilat ja -safarit Pyhä-Luostolla

Porotilat ja -safarit Pyhä-Luostolla
Pyhä-Luostolta löydät kaksi porotilaa, Poropuisto Koparan sekä Jaakkolan Porotilan. Tiloilla pääset tapaamaan poroja omatoimisesti ja opastetusti ja halutessasi voit myös hypätä reen kyytiin poroajelulle. Porotilalla vierailu on kulttuurikokemus, jonka aikana opit myös lisää poronhoidon historiasta ja perinteistä.

Porot ovat olennainen osa Lapin arktista luontoa. Niiden leveät sorkat, eli koparat, tekevät lumessa liikkumisesta helppoa ja paksu turkki auttaa selviytymään kovallakin pakkasella. Poro on poikkeuksellinen hirvieläin, sillä myös naarasporoille kasvaa sarvet, joiden avulla ne puolustautuvat petoeläimiä vastaan. Poro kesytettiin tunturipeurasta kanto- ja vetoeläimeksi tuhansia vuosia sitten. Poronhoito nykyisessä muodossaan on satoja vuosia vanha elinkeino. Lapin porot ovat puolikesyjä eläimiä, ja jokaisella niistä on omistaja.

Poropuisto Kopara

Poropuisto Kopara sijaitsee Pyhän ja Luoston puolivälissä. Puisto on 2000-luvun alussa perustettu perheyritys, jonka pihapiiristä löytyy poroaitauksen lisäksi porokeittoa tarjoileva kahvila-ravintola, autenttinen porokämppä sekä matkamuistomyymälä, josta voit ostaa laadukkaita kotimaisia tuotteita kuten porontaljoja ja käsitöitä. Samassa pihapiirissä toimii myös Arctic Husky Farm -koiratila. (cross link huskyajelusivulle)

Yksi suosituimmista aktiviteeteista Koparan tilalla on Poropolku, jonka varrella pääset tutustumaan poroihin ja niiden elämään itsenäisesti opastaulujen avulla. Reitin varrelta löytyy ruoka-astioita, joista voit syöttää herkkuja kädestä tilan kesyille ja ystävällisille poroille. Poropolulta löytyy myös perinteinen porokämppä, jossa voit lämmitellä ja pitää eväshetken. Poropolun kiertämiseen on hyvä varata noin puoli tuntia.

Koparan tila järjestää myös opastetun Elämää porotilalla -kierroksen, jonka aikana pääset kuulemaan kiinnostavia tarinoita poronhoidosta ja porojen elämästä eri vuodenaikoina. Lisäksi pääset silittämään ja ruokkimaan tilan kesyjä poroja.

Poropuistossa pääset halutessasi porosafarille reen kyytiin. Kopara tarjoaa erimittaisia opastettuja safareita. Poronkusema-safari kestää puoli tuntia, ja pidempi Hankien hohdetta -safari tunnin. Safarien aikana kuljet porojen vetämänä läpi metsämaisemien, pääset tarkkailemaan Lapin luontoa ja kuulemaan oppaalta metsien elämästä talvella. Safarin jälkeen pääset tervehtimään ja ruokkimaan tilan hellyyttäviä poroja niiden aitaukseen.

Yhteystiedot:

Luostontie 1160

98530 PYHÄTUNTURI

+358 40 841 9199

sales@kopara.fi

https://www.kopara.fi/

Jaakkolan Porotila

Jaakkolan Porotila on yli 70-vuotta vanha sukutila, joka sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Luostolta. Jaakkolan Porotilan pihapiirissä pääset tapaamaan porojen lisäksi myös koiria, kissoja ja lampaita. Tilan viihtyisä kotaravintola tarjoilee perinteisiä pohjoisen ruokia poronlihasta kalaruokiin. Tila myy poronlihaa sekä paikallisia käsitöitä.

Jaakkolan Porotilalla pääset opastetuille kierroksille sekä porosafareille. Vierailut tulee varata etukäteen. Tilalla on oppaan johtaman kierroksen lisäksi myös mobiiliopasteinen kierros, jonka aikana pääset tutustumaan tilaan omatoimisesti älypuhelimesi avulla. Kierros alkaa kiehtovasta tallinäyttelystä ja päättyy poroaitaukseen, jossa vierailijat pääsevät ruokkimaan ja silittämään tilan poroja. Mobiiliopasteinen kierros kestää noin puoli tuntia.

Voit yhdistää porotilavierailuusi myös porosafarin. Jaakkolan Porotilalta löydät varmasti juuri itsellesi sopivan retken. Safareita on erimittaisia, ja valikoimaan kuuluvat myös pilkki- ja revontulisafarit. Tilan suosituin ohjelma on Kuurakka, joka sisältää vierailun porotilalle, lämmintä juomaa ja leivoksia sekä kolmen kilometrin mittaisen rekiajelun. Poroajelut ajetaan lämpimän reen kyydissä postikorttimaisen kauniissa maisemissa, ja pidemmät retket ovatkin unohtumaton tapa kokea pohjolan henkeäsalpaavat maisemat ja hiljaisuus.

Yhteystiedot:

Alakitisentie 899

99555 Luosto

+358 40 412 4934

info@jaakkolareindeerfarm.com

https://www.jaakkolareindeerfarm.com/