Pilkkiminen ja kalastus Pyhällä ja Luostolla

Pilkkiminen ja kalastus Pyhällä ja Luostolla
Pyhältä ja Luostolta löydät hyviä kalapaikkoja esimerkiksi kirjolohen pyytämiseen. Kalojen narraaminen on rauhallinen tapa viettää aikaa Lapin kauniissa luonnossa ympäri vuoden. Seudun matkailuyrittäjät tarjoavat myös erilaisia kalastusretkiä niin aloitteleville kuin kokeneemmillekin kalastajille. Muista varmistaa, että sinulla on tarvittavat kalastusluvat, sekä vesialueen omistajan lupa kalastukseen.

Kalapaikat Pyhällä ja Luostolla

Pyhällä kalastajien pilkkijöiden suosiossa ovat Pyhäjärvi ja Pyhäjoki. Pyhäjärvi on kirkasvetinen lähdejärvi, ja pinta-alaltaan 248 hehtaaria. Järveen voit laskea oman veneen, tai vuokrata veneen paikan päältä. Pyhäjärvi on myös loistava pilkkikohde talviaikaan. Pyhän vesialueilla kalastamiseen tarvitset suoritetun kalastonhoitomaksun lisäksi vapaluvan kalastuskunnalta.

Luoston matkailukeskuksen vieressä sijaitseva Ahvenlampi on myös mainio kalapaikka. Noin 5 hehtaarin kokoisesta Ahvenlammesta voit saada muun muassa kirjolohta, jota sinne istutetaan säännöllisesti. Lampea ympäröi noin kolmen kilometrin mittainen pitkospuureitti, jonka varrella on myös kota, jossa voit kalastuspäivän päätteeksi syödä eväitä ja paistaa vaikka pyytämäsi kalansaaliin. Ahvenlammella kalastamiseen tarvitsetAhvenlammen vapaluvan. Ahvenlammen vapalupa tulee hankkia myös onkimista ja pilkkimistä varten. Lue lisää kalastusluvista alempaa.

Seudun kalastusluvat

Yleiskalastusoikeuden mukaisesti onkiminen ja pilkkiminen on sallittua ilman erillisiä lupia lähes kaikkialla, mutta tietyille hoidetuille kalastusalueille on ostettava erillinen lupa myös kevyempää kalastusta varten. Kaikkien 18-64-vuotiaiden kalastajien on maksettava kalastonhoitomaksu viehe- ja pyydyskalastusta varten.

Tarvittavat kalastusluvat valtion vesialueille sekä todistuksen maksetusta kalastonhoitomaksusta saat kätevästi puhelimeesi Eräluvat-sovelluksella. Kalastonhoitomaksun voit maksaa myös esimerkiksi puhelimitse, verkkokaupassa tai Luontokeskus Naavassa. Naavasta voit ostaa myös vapaluvat alueen vesille. Lue lisää täältä.

Opastetut kalastusretket Pyhällä

Lucky Ranch järjestää opastettuja kalastusretkiä Pyhäjärvelle talvisin ja kesäisin. Retken hintaan sisältyy kalastusvälineiden vuokraus sekä välipala ja lämmin juoma.

Kairankutsu järjestää erilaisia pilkki- ja kalastusretkiä Pyhä-Luoston alueella. Talvella voit valita joko muutaman tunnin opastetun pilkkiretken aloittelijoille, tai pidemmän pilkkiretken kaukaisemmille kala-apajille. Osaavat oppaat valitsevat pilkkipaikan sen mukaan, mitä kalalajia haluaisit koukkuusi saada. Kesäaikaan Kairankutsu järjestää niin helppoja kuin haastaviakin kalastusretkiä eri ympäristöihin. Voit varata seurueellesi esimerkiksi veneretken Kemijoen kauniisiin maisemiin. Kairankutsun kautta voit myös vuokrata veneen tai kalastusvälineitä omatoimiretkiä varten.

Luostolla sijaitsevaJaakkolan Porotila järjestää myös pilkkisafareita. Safareille matkataan mukavasti pororeen kyydissä.

FishSki Uski räätälöi sinulle pilkki- tai kalaretken omien tarpeittesi, mieltymystesi ja aikataulujesi mukaan Pyhätunturin alueella.