Lumikenkäily Pyhällä ja Luostolla

Lumikenkäily Pyhällä ja Luostolla
Lumikenkäily on monipuolinen ja mukautuva talviurheilulaji, jota voi harrastaa lähes missä vain. Rauhallisesta kävelystä nauttivat voivat valita tasaisemman reitin, kun taas haastetta hakevat voivat kavuta lumikengillä harkituin askelin mutta ripeästi tunturien rinteitä pitkin. Lumikenkäily sopii tehokkaaksi talviliikunnaksi myös kovilla pakkasilla, sillä nipistävää tuulta voi paeta tiheän metsän suojaan.

Aloittelevien lumikenkäilijöiden on parasta seurata merkittyjä reittejä tai osallistua opastetuille lumikenkäsafareille. Omat reitit on hyvä suunnitella etukäteen oman taitotason ja jaksamisen mukaisesti. Kannattaa myös pitää mielessä, että lumikengillä kävely on peruskävelyä huomattavasti raskaampaa, joten retkillä on hyvä säästää tarpeeksi energiaa myös paluumatkaa varten. Lumikengillä kävely on usein melko kiireetöntä, sillä liian pikaiset liikkeet saavat lumikengät vajoamaan liian syvälle lumeen. Lumen on siis hyvä antaa tiivistyä kengän alla pieni tovi ennen astumista. Ryhmässä liikuttaessa jonon ensimmäinen tasoittaa reittiä perässä tuleville, ja uraa tasoittavaa kävelijää on hyvä vaihtaa sopivin väliajoin.

Lumikenkäilyreitit Pyhällä ja Luostolla

Pyhän ja Luoston lumikenkäilyreitit on merkitty maastoon sinisillä heijastimella varustetuilla aurausmerkeillä. Reittejä ei huolleta erikseen. Kartan seudun lumikenkäreiteistä löydättäältä (lumikenkäreitit merkitty karttoihin pinkillä yhtenäisellä viivalla). Muistathan, että lumikengillä ei saa kävellä hiihtoladuilla.

Opastetut lumikenkäilyretket Pyhällä ja Luostolla

Pyhältä ja Luostolta löydät monia erilaisia paikallisten yritysten tarjoamia opastettuja lumikenkäretkiä. Retkien kestot vaihtelevat muutamasta tunnista muutamaan päivään ja tarjoavat erilaisia lisäpalveluita.

  • Kairankutsun kautta pääset lumikenkäilemään Pyhä-Luoston kansallispuistoon, puistossa sijaitsevalle Ametistikaivokselle tai tunturien rinteitä pitkin revontulia ihailemaan
  • Lucky Ranchin lumikenkäretkillä osaava opas valikoi päivän reitin sääolosuhteiden mukaan. Pienet lapset pääsevät mukaan matkaan lappalaisen vedettävän reen kyydissä. Lisämaksusta voit yhdistää lumikenkäretkeesi kolmen lajin illallisen valmistuksen avotulen äärellä eräkokin ohjeistuksella.

  • Bliss Adventuresin lumikenkäretket vievät sinut Pyhätunturin huipulle tai Pyhä-Luoston kansallispuiston maisemiin. Lisäksi tarjolla on kahden vuorokauden mittainen lumikenkäretki, jonka aikana pääset yöpymään erämökissä keskellä Lapin hiljaista erämaata.
  • Arctic Horizons järjestää sekä puolen että koko päivän mittaisia lumikenkäretkiä Luoston seudulle. Retkiin sisältyy välipala tai lounas laavulla ja lämmin juoma. Yli kuuden tunnin päiväretki vie sinut vaihteleviin maisemiin tuntureilta metsän siimekseen.
  • Karu Lodgen lumikenkäretket tarjoavat rentoutumista pitkän kaavan mukaan, sillä muutaman tunnin lumikenkäretken päätteeksi retkeilijät pääsevät nauttimaan savusaunan pehmeistä löylyistä, ja voivat halutessaan pulahtaa myös avantoon. Päivän päätteeksi tarjoillaan ruokaisa iltapala.

Varusteet lumikenkäilyyn

Lumikenkäily on varusteiden puolesta varsin helppo laji. Omasta takaa sinulla tulee olla tukevat hyvät talvikengät sekä lämmintä vaatetta. Omatoimiretkille on hyvä ottaa myös tarvittavat erävarusteet kuten kartta, kompassi, tarpeeksi välipalaa ja juotavaa ja pimeän aikaan otsalamppu.

Lumikengät kiinnitetään retkeilijän omiin jalkineisiin. Mitä suurempi lumikenkä, sitä enemmän painoa se kannattelee. Lisäksi retkelle voi ottaa mukaan sauvat, jotka auttavat matkanteossa ja tasapainottavat kulkua vaihtelevissa maastoissa.

Varusteita lumikenkäretkille voit vuokrata esimerkiksi Pyhän laskettelukeskuksen alavuokraamosta. Myös yllä mainitut Bliss Adventures ja Kairankutsu vuokraavat lumikenkiä. Luostolla lumikenkiä vuokraavat Juhan voitelupalvelu,Lapland Safaris ja hiihtokeskuksen rinneravintola Knööli.