Lampivaaran ametistikaivos

Lampivaaran ametistikaivos
Keskellä Pyhä-Luoston kansallispuistoa sijaitseva Lampivaaran ametistikaivos on yksi maailman ainoista vierailijoille avoimista jalokivikaivoksista. Lampivaaran huipulla sijaitseva kaivos on lisäksi Euroopan ainoa toiminnassa oleva ametistikaivos. Kaivoksen ametistit ovat muodostuneet 2000 miljoonaa vuotta sitten, kun paikalla oli vielä suurvuoristo. Kaivos on toistaiseksi avoinna tiistaista lauantaihin.

Kesällä ametistikaivoksen löytää patikoimalla tai pyöräilemällä kansallispuistossa sijaitsevalle Lampivaaran kahviolle, josta kaivoskierrokset alkavat. Vierailu ametistikaivokselle onkin mitä mainioin päivävaelluksen välietappi. Talviaikaan lähistölle voi hiihtää, tarpoa lumikengillä tai matkata lämmitetyn ametistipendoliinon kyydissä. Ametistipendoliinon kyytiin voit hypätä Ametistikaupalta Luoston keskustasta, tai Ukkoluoston parkkipaikalta.

Kaivosvierailun aikana pääset kuulemaan kiehtovia tarinoita Lampivaaran ametistikaivoksen historiasta, seudun geologiasta, ametistien ominaisuuksista ja käyttötarkoituksista sekä kiviin liittyvistä uskomuksista. Kierroksen lopussa jokainen vierailija pääsee kokemaan löytämisen riemun ja kaivamaan itselleen hakulla oman ametistin kotiin vietäväksi. Koska kaivos sijaitsee aivan Lampivaaran tunturin laella, on sieltä hulppeat näkymät ympäröivälle tunturialueelle.

Lampivaaran ametistikaivos noudattaa kestävän kehityksen periaatteita. Tämä tarkoittaa sitä, että kaivoksella ei käytetä konevoimaa tai louhita ametisteja kaupalliseen tai teolliseen tarkoitukseen. Lampivaaran kaivoksen ametisteja saakin ostettua vain valituilta pieniltä jälleenmyyjiltä, sekä kaivoksen omista myymälöistä. Kestävä toiminta takaa kaivoksen toiminnan jatkumisen vielä tulevillekin sukupolville. Kaivoksella louhitaan ametistien lisäksi myös muita jalokiviä, kuten erilaisia kvartseja.

Pääsyliput kaivokselle voit ostaa verkosta tai Lampivaaran kahviosta. Lue lisää ja tarkista opastettujen kierrosten aikataulut: https://www.amethystmine.fi/fi/