Joulupukin Pajakylä Rovaniemellä

Joulupukin Pajakylä Rovaniemellä
Joulupukin Pajakylä huokuu joulun taikaa ympäri vuoden. Pajakylästä löydät liudan erilaista talviaktiviteetteja, ravintoloita ja myymälöitä. Ylitä napapiirin raja kylän keskusaukiolla, tapaa itse Joulupukki Joulupukin kammarissa ja lähetä tuttavillesi virallisella Napapiirin postileimalla leimatut joulukortit Joulupukin pääpostista. Kylän lähistöltä pääset kätevästi vaikkapa huskyajelulle tai moottorikelkkailemaan läheiseen Lapin luontoon.

Joulupukin Pajakylän nähtävyydet

Pajakylässä on paljon nähtävää koko perheelle. Joulupukin Kammari on avoinna jokaisena vuoden päivänä, ja siellä pääset tapaamaan ihka oikean Joulupukin, jolle voit esittää joululahjatoiveesi! Kammariin on ilmainen sisäänpääsy, ja paikalta voit ostaa muistoksi kuvan tapaamisesta Joulupukin kanssa.

Kylässä sijaitsee myös historiallinen Rooseveltin maja, joka on koko Pajakylän ensimmäinen rakennus. Maja on nimetty Yhdysvaltojen entisen presidentin Franklin D. Rooseveltin vaimon, Eleanor Rooseveltin, mukaan, sillä maja rakennettiin alunperin hänen vierailunsa kunniaksi. YK:n hätäapu- ja jälleenrakennusjärjestön keulakuvana toimineen rouva Rooseveltin oli määrä saapua 1950-luvulla Rovaniemelle seuraamaan toisen maailmansodan jälkeistä jälleenrakennusta. Muutamaa viikkoa ennen Rooseveltin vierailua paikalliset saivat kuulla, että hänen toiveenaan oli päästä ylittämään napapiirin raja Rovaniemellä. Niinpä Lapin maaherran ja Rovaniemen kaupunginjohtajan johdolla entuudestaan kovin tyhjälle ja karulle raja-alueelle rakennettiin alle kahdessa viikossa pieni hirsimaja Rooseveltin vastaanottoseremoniaa varten. Majaa rakennettiin vuorokauden ympäri Lapin yöttömässä yössä, ja se saatiin valmiiksi juuri ajallaan. Rooseveltin majan sisällä pääset nykyisin näkemään Rovaniemen Napapiirin historiasta kertovan näyttelyn.

Napapiiri kulkee suoraan Joulupukin Pajakylän läpi. Napapiirin leveyspiiriltä pohjoiseen alkavat kesän yöttömät yöt sekä talviajan kaamos. Tällöin Aurinko pysyy joko horisontin ylä- tai alapuolella koko vuorokauden ajan. Napapiirin virallisen rajan voit ylittää esimerkiksi Pajakylän keskusaukiolla, jossa se on merkitty selkeästi aukion katukivetykseen.

Aktiviteetit Joulupukin Pajakylässä

Joulupukin Pajakylä tarjoaa vierailijoilleen runsaasti tekemistä ja kokemista ympäri vuoden. Eläinten ystävät voivat käydä husky-ajelulla, istahtaa Joulupukin porojen vetämään rekeen tai vierailla Tallitontun Piha -kotieläinpihalla. Pihan perinteisessä miljöössä voit tavata muun muassa poroja, lampaita ja kaneja ja käydä kävelyttämässä suloisia alpakoita läheisessä metsässä. Piha on auki vierailijoille läpi vuoden.

Huskyajelut ovat yksi suosituimmista aktiviteeteista Lapissa, eikä ihme! Huskytilavierailun aikana pääset tapaamaan iloisia ja sosiaalisia vetokoiria ja ohjaamaan omaa kiitävää valjakkoasi kauniissa talvimaisemissa. Poroajeluilla meno on hieman verkkaisempaa, joten voit nauttia rauhassa metsämaisemista lämpimien taljojen alla reen kyydissä.

Husky- ja poroajeluita Pajakylän läheisyydessä järjestävät esimerkiksi

  • Bearhill Husky - Lyhyitä huskyajeluita ja pidempiä huskysafareita sekä kennelvierailu.
  • Napapiirin husky-puisto - Erimittaisia ajeluita ja safareita, jalan maastossa kuljettavia huskyvaelluksia ja suosittu Huskyhali-alue jossa pääset vapaasti tutustumaan koiriin ja pentuihin.
  • Christmas House Safaris - Paljon erilaisia aktiviteetteja koko perheelle. Huskysafareita, poroajeluita sekä vierailu porotilalla.
  • Santa Claus Reindeer - Talvisia seikkailuja Joulupukin porojen kanssa. Voit vierailla opastetulla porosafarilla päiväsaikaan tai illalla, jolloin safarin aikana saatat kokea yötaivaalla loistavat revontulet.

Vauhdikasta menoa lumihangilla tarjoavat myös erilaiset moottorikelkkasafarit. Pajakylän lähellä Moottorikelkkasafareita järjestävät esimerkiksi Arctic Cirle Snowmobile Park, Santa’s AdventuresjaVilli Pohjola.

Joulupukin Pajakylästä löytyy hauskaa tekemistä myös vuoden lumettomina kuukausina. Huskyfarmit järjestävät huskyajeluita joissa vetokoirat vetävät reen sijasta renkailla kulkevia kärryjä pitkin metsäpolkuja. Myös muiden farmien eläimiä pääsee tapaamaan läpi vuoden.

Lippuja erilaisiin aktiviteetteihin Joulupukin Pajakylän läheisyydessä voit varata yritysten omien sivujen lisäksi myös esimerkiksi Pajakylän sydämessä sijaitsevasta Rovaniemi Safari Centerista. Centerin henkilökunta avustaa sinua valitsemaan juuri seurueellesi sopivimmat aktiviteetit, oli vuodenaika mikä tahansa!

Joulupukin Pajakylän ravintolat

Nälkä ei pääse yllättämään Joulupukin Pajakylässä vierailijaa, sillä alueella on paljon erilaisia ravintoloita ja kahviloita jotka tarjoavat monenlaisia ruoka-annoksia lounasbuffeteista ja hampurilaisista perinteisempiin pohjoisen antimiin.

Joulutalon kahvila-ravintola toimii aamiais- ja lounasravintolana, ja iltaisin myös viihtyisänä illanviettopaikkana. Buffet-tyylisestä ravintolasta löytyy yli 150 asiakaspaikkaa, ja kesäisin ruoat ja juomat voi nauttia myös ravintolan terassilla.

Ravintola Kotahovi on nimensä mukaisesti kotamaisessa rakennuksessa sijaitseva tunnelmallinen Lappi-teemainen á la carte ravintola. Ravintolan kodikkaassa salissa on 50 asiakaspaikkaa, ja salin keskellä palaa tunnelmallinen avotuli. Kotahovin pihalla voit usein nähdä läheisen porotilan poroja.

Pajakylän pikaruokatarjoilusta vastaa Santa’s Pizza & Burger, josta ruoat voi napata mukaan myös drive-in kaistan kautta. Ravintolan menusta löydät pitsaa, hampurilaisia, kebab-annoksia sekä uppopaistettuja sormisyötäviä pienempään nälkään.

Santa’s Salmon Place puolestaan tarjoaa avotulen päällä paistettua tuoretta lohta, jonka kypsymistä asiakkaat saavat seurata vierestä omin silmin. Pääpostin lähettyvillä kodassa sijaitseva ravintola mainostaa, että heillä saatat maistaa “elämäsi parasta lohta”.

Pajakylän sydämessä lappilaisia makuja tarjoilee viihtyisä Three ElvesRestaurant. Ravintolasta saa illallisen lisäksi drinkkejä ravintolan drinkkibaarista. Tilavassa ravintolassa on 140 asiakaspaikkaa, ja kesäisin kesäterassi.

Jos kahvihammastasi kolottaa, ota suunnaksesi tyylikäs Loft Café. Loft Cafésta saat laadukkaista pavuista jauhettua aromikasta kahvia, teetä, tuoreita kakkuja ja leivonnaisia sekä suolaisia välipaloja. Loftin verkkosivujen kautta voit tilata ennakkoon take-away eväät vaikkapa Joulupukin kammarin jonotusta varten.

Ostokset Joulupukin Pajakylässä

Joulupukin Pajakylästä löydät loistavan valikoiman kauppoja, joista ostat parhaat matkamuistot ja tuliaiset! Lähes kaikki myymälät löydät keskusaukion liepeiltä. Pajakylästä voit ostaa muun muassa käsintehtyjä perinteikkäitä matkamuistoja, paikallisia käsitöitä, herkullisia makeisia sekä suomalaisia design-tuotteita. Kylässä sijaitsee myös Marimekon ja Marttiinin tehtaanmyymälät.

Joulupukin Pääpostista voit ostaa ainutlaatuisia postimerkkejä ja postikortteja. Pääpostista lähtevät kirjeet leimataan Joulupukin Pääpostin virallisella postileimalla. Pääpostista voit myös lähettää korttisi ja pakettisi niin, että ne saapuvat perille vasta tulevana jouluna, oli lähettämisajankohta mikä tahansa. Vuosittain pääpostista lähetetään lähes kaksi miljoonaa postikorttia!