Hiihtäminen Pyhällä

Hiihtäminen Pyhällä
Hiihto on yksi olennaisimmista talviajan aktiviteeteista. Pyhän kattavat ja monipuoliset latuverkostot palveluineen takaavat että suksi luistaa, olit sitten sunnuntaihiihtäjä tai kokeneempi sivakoija. Lähde vaikkapa vuokrasuksilla kierrokselle Ukko-Luoston tunturin ympäri ja hengähdä matkan aikana tovi viihtyisässä latukahviossa.

Pyhätunturin ja Luoston ladut

Pyhä-Luostolta löytyy yhteensä 150 kilometriä hiihtolatua, josta valaistua on Pyhällä 14 kilometriä, ja Luostolla 18 kilometriä. Hiihtolatuja huolletaan säännöllisesti ja sääolosuhteiden mukaan.

Innokkaimmat hiihtäjät voivat tehdä esimerkiksi noin 30 kilometrin päiväretken Pyhän ja Luoston hiihtokeskusten välillä. Paluumatka taittuu Pyhä-Luosto SkiBusin kyydissä (katso bussin aikataulut täältä). Ukko-Luoston kierros puolestaan on suosittu 17 kilometrin mittainen tunturin kiertävä rengasreitti, jonka varrelta löytyy upeiden maisemien lisäksi useita laavuja, kota, sekä muutama latukahvila. Lisää suosittuja hiihtoreittejä löydät täältä.

Voit suunnitella oman reittisi taukopaikkoineen sekä tarkistaa latujen kunnon kätevästi Pyhä-Luoston latuseurantajärjestelmän avulla.

Suksien vuokraus ja huolto

Tekeekö mielesi lähteä laduille mutta välineet uupuvat? Ei huolta! Pyhällä voit vuokrata maastohiihtoon soveltuvat sukset ja monot Pyhän hiihtokeskuksesta. Myös Kairankutsu vuokraa karvapohjasuksia perinteiseen hiihtoon.


Luostolla suksia ja monoja vuokraa Luoston hiihtokeskus, Lapland Safaris sekä Juhan Voitelupalvelu. Voitelupalvelu myös huoltaa suksesi tai lasketteluvälineesi huippukuntoon (Huom! Juhan Voitelupalvelun fyysinen toimipiste on pandemiatilanteen takia toistaiseksi suljettu).

Opastetut hiihtoretket Pyhä-Luoston kansallispuistoon

Opastetut hiihtoretket ovat mainio tapa tutustua Lapin luontoon kokeneen oppaan johdolla. Retken reitti ja pituus valitaan aina yksilöllisesti hiihtäjien kunnon ja taitotason mukaan, joten puiston luonnosta saa nauttia rauhassa omaan tahtiin. Opastettuja hiihtoretkiä Pyhä-Luoston kansallispuiston kuvankauniisiin maisemiin tarjoaa Kairankutsu.


Liukulumikenkäretket puolestaan johdattavat sinut lumisiin metsiin ja maisemiin joita ei voi latuja pitkin saavuttaa. Liukulumikengät ovat kuin kantavat sukset, joiden avulla pääset liikkumaan tiheissä metsiköissä ja nousemaan jyrkkiäkin rinteitä ylös. Liukulumikenkäilemään pääset Kairankutsun (opastettu retki) sekä Lapland Safarisin (omatoiminen retki) kautta.

Koirakaveri mukaan hiihtolenkille

Jos matkaseurueeseesi kuuluu myös nelijalkaista väkeä, voit ottaa seuralaisen mukaan Pyhän ja Luoston koirahiihtoladuille. Koiraladut löydät merkittyinä latuseurantajärjestelmän kartalta (linkki sivun alussa).

Tarkista ladun kiertosuunta ennakkoon, ja pidä karvainen hiihtokaverisi kytkettynä hihnaan koko lenkin ajan. Koiran kanssa hiihtäessä on hyvä pysyä erityisen tarkkana jotta koira pysyy hallinnassa yllättävissäkin tilanteissa. Muista käyttää koirasi tarpeilla jo ennen hiihtoretken alkua ja varaudu korjaamaan mahdolliset jätökset pois ladulta.

Levähdä latukahvilassa tai laavulla

Virkistävän hiihtolenkin kruunaa makkaranpaisto ja lämmin mehu laavulla, tai vaihtoehtoisesti tuore pulla ja kahvi viihtyisässä latukahvilassa.

Yksi suosituimmista taukopaikoista Luoston alueella on valaistun ladun varrella sijaitseva Lampivaaran kahvio. Kodikkaan kelorakennuksen sisältä hiihtoretkeläiset pääsevät ostamaan kahvia, tuoretta paikan päällä leivottua pullaa ja muita virvokkeita. Lampivaaran kahvio toimii oivallisena välipysäkkina esimerkiksi Ukko-Luoston kierroksen hiihtäjille. Lampivaaran kahviolta voit ostaa liput ja tehdä päiväretken Lampivaaran ainutlaatuiselle ametistikaivokselle. Kahvion pihapiiristä löytyy myös laavu ja nuotiokatos.

Luoston ensimmäinen retkeilymaja, Torvisen Maja, on myös ikimuistoinen taukopaikka! Maja on toiminut kansallispuiston hiihtäjien taukopaikkana jo yli 60 vuoden ajan. Majalla ei ole juoksevaa vettä, sähköä tai muita nykypäivän mukavuuksia. Sen sijaan lämmön ja tunnelman takaa majan suuri kivinen avotakka, kynttilänvalo, nokipannukahvi, päivittäin vaihtuvat leivonnaiset sekä majan kermainen, jäiset varpaat sulattava lohikeitto.

Huomioi korona-ajan suositukset asioidessasi latukahviloissa. Nappaa lämpöiset munkit mukaan vaikka laavulle evääksi!

Luontoon.fi listaa alueen laavut, kodat ja tulentekopaikat. Taukopaikat löytyvät myös tämän sivun alkuun linkatusta latuseurantajärjestelmästä.