Sukulanrakan hiidenkirnut

Sukulanrakan hiidenkirnut

Sukulanrakan hiidenkirnut sijaitsevat Rautiosaaren kylässä 22 kilometriä Rovaniemen keskustasta etelään. Kirnut löytyvät tienvarren läheltä, viitoitetun polun varrelta. Jopa 15 metriä syvä kallion juurelle muodostunut Paholaisen liemikirnu on Suomen suurin hiidenkirnu. Alueelta löytyy myös kaksi muuta poikkeuksellisen kookasta hiidenkirnua, jotka tunnetaan nimillä Ison hiiden piilopirtti ja Piispa Hemmingin kirnu. Nämä kirnut voi tavoittaa kiipeämällä Sukulanrakan kallion huipulle. Kaiken kaikkiaan alueella on 14 erikokoista kirnua.

Hiidenkirnut ovat syviä kalliokuoppia, jotka ovat muodostuneet kovaan kallioon kymmeniä tuhansia vuosia sitten jääkauden loppupuolella. Nykyteorian mukaan hiidenkirnut ovat saaneet alkunsa, kun virtaava jäätiköiden sulamisvesi on pyörittänyt soraa ja kiviainesta kallion pintaa vasten satojen vuosien ajan sorvaten paikalle sileän onkalon. Joidenkin hiidenkirnujen pohjalta löytyy yhä suuri jauhinkivi. Suomessa hiidenkirnuja tavataan eniten maan eteläosissa.

Jos vierailet Sukulanrakalla kesäaikaan, kannattaa varautua metsässä parveileviin hyttysiin. Alueen parkkipaikan läheisyydestä löytyy myös Hiidenkota, jonka voit varata korvausta vastaan omaan käyttöön verkossa.

Osoite:

Hiidenkirnuntie 165

97110 Rovaniemi