Pyhätunturi kesällä – mitä tehdä Pyhällä kesäsesonkina

Pyhätunturi kesällä – mitä tehdä Pyhällä kesäsesonkina
Pyhätunturin kesä on kaunis ja vehreä. Tekemistä riittää kaikille aina toiminnannälkäisistä menijöistä rauhallista rentoutumista kaipaaville pareilla ja mukavaa perhelomaa kaipaaville lapsiperheille. Alle olemme keränneet suosituimpia aktiviteetteja!

Talvella hiihto ja laskettelu ovat suosituimmat aktiviteetit, mutta entäs mitä Pyhällä voi tehdä kesällä?

Maisemahissi

Pyhätunturin upea maisemahissi, 6 hengen PyhäExpress, on auki kaudella 2018 juhannusaatosta 22.6. alkaen aina syyskuun 22. päivään asti. Maisemat Pyhätunturin huipulta ovat kesällä aivan yhtä mahtavat kuin talvikaudellakin! Lisätietoja ja lippuhinnat näet Pyhä.fi -sivustolta.

Huomaathan, että erittäin tuulisina ja myrskyisinä päivinä sekä ukonilman aikaan hissi saattaa olla suljettuna.

Patikointi & vaeltaminen

Pyhä-Luoston kansallispuiston upeimmat nähtävyydet ovat kaikki saavutettavissa yhden päivän patikoinnilla. Reitit vaihtelevat helppotasoisista noin 4-12 kilometrin pituisista reiteistä haastavampiin 4-45 kilometrin reittihin. Haasteita kaipaava vaeltaja voi suunnata tunturien rinteille tai tutustumaan kurujen salaisuuksiin.

Pidempää vaellusta kaipaavan kannattaa harkita koko kansallispuiston läpi patikointia Pyhä-Luoston retkeilyreittiä pitkin. Reitin pituus on noin 35 kilometriä ja se vie useimmilta noin 2-3 päivää.

Kalastus

Pyhän kesä on oivaa aikaa myös kalastukseen! Pyhätunturin alueella oivia kalastuspaikkoja löydät esimerkiksi Pyhäjärveltä sekä Pyhäjoelta. Moni haluaa myös kokea Kemijoen ihastuttavan tunnelman! Luostolla suosittuja kalapaikkoja ovat Ahvenlampi ja Kitinen. Huomaathan, että kalastukseen tarvitset kalastusluvan, jonka voit hankkia kätevästi joko palvelupisteestä tai kännykällä.

Maastopyöräily

Kun lumet sulavat, alkaa maastossa näkyä hiihtäjien sijaan pyöräilijöitä! Maastopyöräily on sallittua merkityillä reiteillä sulan maan aikaan. Kansallispuistossa on merkittyjä reittejä yli 170 kilometriä. Jos itse kansallispuiston alue ei riitä kilometrinnälkäiselle polkijalle, löytyy lisää reittejä Soutajan, Vuostimon ja Orresokan alueilta.

Turvallisuussyistä Noitatunturin eteläosa, Isokuru ja Isokurunkangas ovat pyöräilijöiltä kielletty aluetta. Huomaathan, että kun lunta vielä on maassa, eivät pyöräilijät saa mennä merkityille laduille. Merkittyjen latujen ulkopuolella pyöräily on kuitenkin sallittua myös talvella.

Lintubongaaminen

Pyhä-Luoston alueelta löydät lintutorneja muun muassa Tiaislaavulta, Sokanaavalta ja Kilpiaavalta. Toki lintuja voi bongata minne tahansa maastossa menetkin!

Vuoden 2018 tiedot kertovat, että alueella on tavattu tähän mennessä 128 eri lintulajia.

Ametistikaivos

Pyhä-Luoston kansallispuistossa toimii Euroopan ainoa aktiivinen ametistikaivos! Retket alkavat Lampivaaran kahviolta, jonne voit kesällä kätevästi patikoida tai pyöräillä. Kaivosretkellä tutustut upeisiin tarinoihin miljoonia vuosia vanhoista kivistä.

Frisbeegolf

Pyhällä on 22-väyläinen frisbeegolf, jonka väylät vaihtelevat 40-273m välillä. Pyhän frisbeegolf on maksuton, mutta kiekkojen vuokraus maksaa 8€ per setti. Jos omistat oman setin, kannattaa se siis ottaa matkalle mukaan!

Melonta

Pyhäjoki ja Kitinen sopivat täydellisesti melontoon – niin rentoon melontaan kuin kovaankin menoon! Alueella on runsaasti vuokrauspalveluita, joista voit vuokrata kajakin tai kanootin pidemmillekin reissuille.

Eikun nauttimaan!

Nyt tiedät mitä tehdä Pyhällä kesän kauniina kuukausina. Pyhätunturi sopii moneen ja jokaiselle löytyy varmasti aktiviteetti mihin ihastua!