Pyhä-Luosto -vaellus on keskivaativa ja sopii hyvin aloittelijallekin. Etenkin, jos matkaan lähdetään useamman hengen voimin, eikä yksin.
Pyhä-Luoston alueen vaellusreitit ovat monipuoliset ja patikoimaan pääsee niin päiväretkille kuin useamman päivän reissulle. Yhteensä merkittyjä reittejä on noin 102 kilometriä – joista tämä niin sanottu oikea ”Pyhä-Luosto -reitti” kattaa 47 kilometriä – hieman riippuen reittivalinnoistasi. Voit halutessasi tosin vaeltaa reitistä myös lyhyemmän osan, jolloin matka tietysti lyhenee merkittävästi.
Esim. Pyhä-Luoston luontokeskus Naava, Huttuloma, Rykimäkero, Luosto, 4-tie Käyräsvaara, Torvisen maja. Vaihtoehtoja on useampia.
Reitin varrella on runsaasti autiotupia, joissa majoittuminen on sekä suositeltavaa että täysin sallittua. Matkalla on myös päivätupia ja kotia, joissa osa vaeltajista viettää myös yönsä (sinänsä se on ihan mahdollista, mutta tavallisesti on suositeltavampaa yöpyä ihan oikeassa autiotuvassa, joka on tarkoitettu yöpymiseen). Voit lukea alueen vaeltajien palveluista tarkemmin täältä.
Luonnollisesti haluat varmasti viipyä Pyhätunturilla pidempäänkin – ja suosittelemmekin varaamaan majoituksen ennen ja jälkeen vaellusta meiltä – katso Pyhäkodin mökit ja huoneistot täältä.
Jos haluat tehdä koko vaelluksen alusta loppuun, on se suositeltavinta kesällä tai alkusyksystä. Osa reitistä on kuljettavissa kyllä talvellakin, mutta tavallisesti koko 47 kilometrin matka ei ole auki.
Matkan varrella pääset nauttimaan niin korkeista keroista, syvistä kuruista, aarniometsistä kuin saamelaisten vanhoista pyhistä paikoista. Siksi meidän mielestämme Pyhä-Luosto vaellus onkin jonkinlainen ”Suomen pyhiinvaellus” (jotenkin haluaisimme kutsua reittiä Suomen Camino de Santiago:ksi – mutta ehkä tämä olisi espanjalaisen reitin vähättelyä).
47 kilometrin vaellus vie tavallisesti vaeltajasta ja tahdista riippuen noin 2-4 päivää. Itse suosittelemme käyttämään sen 3-4 päivää. Silloin ehdit nauttia maisemista täysin siemauksin eikä retki muutu suorittamiseksi.
Jos haluat lukea hyvän tarinan kyseisestä vaellusreitistä, katso Bia.fi -blogin postaus aiheesta. Blogi antaa paljon hyviä vinkkejä niin matkan suunnitteluun kuin itse reitin päällekin.