Tunturit, satoja vuosia vanhat metsät, kauniit lammet sekä syvät kurut maalaavat puiston jylhät näkymät. Itäpuolella puiston maisemaa hallitsee Pyhätunturi, ja lännessä Ukko-Luosto -tunturi. Pyhä-Luoston kansallispuiston maisemiin liittyy myös paljon historiaa. Kivien ja kallioiden pintaa koristavat paikoittain vuosimiljardien takaisten merten aaltojen jättämät juovat. Aikana ennen kansallispuiston perustamista Pyhätunturin alueella pidettiin suuria metsäsavottoja, joista muistoksi alueelle on jäänyt pitkiä kantoja, vanhan tukkikämpän rauniot sekä talviteitä. Luontokeskus Naava on oivallinen lähtöpaikka kansallispuiston vaellukselle. Vuoden jokaisena päivänä auki olevasta keskuksesta löydät mielenkiintoisen luontonäyttelyn ja saat hyödyllisiä ohjeita ja neuvoja kansallispuistoretkeästi varten. Patikoinnin voit aloittaa myös Luoston Portilta, Rykimäkeron ja Luostonloman pysäköintialueelta tai Käyräsvaara 5-tien varrelta.
Pyhä-Luoston kansallispuistossa on monia erimittaisia ja -tasoisia patikointireittejä sekä aloitteleville että kokeneemmille eränkävijöille. Reittien varrelta löytyy paljon nuotiopaikkoja ja käymälöitä, ja yöpymisen tai lepohetken varalle useita laavuja ja autiotupia.
Luontoon.fi listaa Pyhä-Luoston kansallispuiston suosituimmat reitit. Miltä kuulostaisi esimerkiksi 7 kilometrin retki pitkospuita pitkin lintutornille, josta näet upeat tunturimaisemat, tai 17 kilometrin vaellusluontopolku jonka varrella pääset ihastelemaan niin metsiä, soita kuin tuntureitakin? Pyhän ja Luoston kylien välillä kansallispuiston halki kulkee 30 kilometrin mittainen Pyhä-Luoston retkeilyreitti. Maastopyöräily on sallittua useimmilla puiston merkityillä reiteillä.
Talvisin puiston kulkureiteillä on huollettuja latuja sekä merkittyjä reittejä lumikenkäilyyn. Lue lisää hiihtomahdollisuuksista Pyhällä täältä (cross link hiihtosivulle). Isokurun alueelle ei pääse patikoimaan talviaikana lumivyöryvaaran vuoksi.
Huomaa, että Isokuru ja osa Ukko-Luoston reittiä on suljettu kesällä 2021 korjaus- ja kunnostustöiden takia. Tarkista muutokset reittirakenteisiin ja lue päivityksiä täältä.
Pyhä-Luoston kansallispuiston keskiössä on 12-huippuinen Pyhätunturin tunturijono. Korkeimmat huiput Noitatunturi ja Ukko-Luosto kohoavat yli 500 metrin korkeuteen. Kontrastia tunturihuippuihin antavat puiston syvät kurut, joista syvin on vaikuttava 220 metriä syvä Isokuru.
Suomen syvin kuru Isokuru kuuluu kesäaikaan kansallispuiston pakollisiin nähtävyyksiin. Isokuruun laskeudutaan pitkiä portaita pitkin, ja kurun pohjalla kulkee laiturimainen puusilta jota reunustavat pakkasen pirstomat kivikot. Matkan varrella olevaan toivomuslampeen on moni patikoija heittänyt kolikon. Isokurun pohjan kivissä voit nähdä muinaisten merien aaltojen jättämiä kuvioita. Kurun sopukoista löydät 12 metriä syvän Pyhänkasteenlammen sekä siihen laskevan 17 metriä korkean Pyhänkasteenputouksen. Lähistöllä sijaitsee myös komea Uhriharju, jonka luona muinaiskansat uhrasivat riistaeläimiä parantaakseen metsästysonneaan.
Kansallispuistosta löydät myös Lampivaaran ametistikaivoksen, joka on yksi maailman ainoista vierailijoille avoinna olevista jalokivikaivoksista. Vierailu kaivoksella on kiinnostava välipysäkki vaeltajalle. Lue ametistikaivoksesta lisää täältä. (cross link ametistikaivossivulle)