Paras paikka ruskalle - koe Pyhätunturin ruska-aika

Paras paikka ruskalle - koe Pyhätunturin ruska-aika
Mikä on Suomen paras paikka ruskalle? No meidän mielestämme se on tietysti Pyhätunturi!

Tavallisesti ruska-aika on parhaimmillaan noin syyskuun kolmannella viikolla noin 10. ja 20. päivän välissä. Luonnollisesti parhaan ruskan aika vaihtelee vuosittain hieman riippuen kesän ja syksyn keleistä.

Toki jo hieman tätä aikaisemmin, syyskuun toisella viikolla, lehdet ovat jo vaihtaneet väriä ja ilma tuntuu mukavan syksyiseltä. Jos kuitenkin odotat paljon myöhemmäksi, esimerkiksi lokakuulle asti, ovat lehdet jo pääosin pudonneet.

Pyhä-Luosto on täydellinen paikka ihailla ruskaa

Vuonna 1938 perustettu Pyhätunturin kansallispuisto on oiva alue ruska-ajan väriloiston ihailuun. Alueen kolme tunnetuinta tunturihuippua ovat Kultakero (”Ykkönen”), Ukonhattu (”Kakkonen”) ja Noitatunturi (”Kolmonen”). Näistä Noitatunturi on kaikkein korkein ja läntisin huippu.

Noitatunturin 540 metrin korkeuteen kohoava huippu on mahtava, mutta vaativa, vaellus luonnon rauhaa ja parasta ruskaa kaipaavalle. Noin 5-8 tuntinen 14,5 kilometriä pitkä vaellus kannattaa tehdä säävarauksella – olosuhteet voivat muuttua nopeastikin ja reitille ei myrskyn keskellä kannata missään nimessä suunnata.

Jos kuntosi on kohdillaan etkä pelkää haasteita, palkitsee Noitatunturi kiipeäjänsä. Huipulta näkymät ovat mitä parhaimmat ja koko alue aukeaa allasi kirkkaan punaisen ja oranssin sävyissä.

Ylöspäin kiipeäminen rasittaa kovintakin vaeltajaa, mutta matka alaspäin on selvästi helpompi ja tarjoaa sinulle enemmän aikaa ihailla ruskan värejä. Alastulomatkan Karhunjuomalampi on oiva paikka pysähtyä nauttimaan kupponen kuumaa ja vaikka grillimakkarat. Täydellistä väriloistoa tarjoavat myös muun muassa Pyhänkasteenlampi ja Pyhänkasteenputous, jotka nekin löytyvät Noitatunturin vaelluksen loppupäästä Isokurun reitiltä.

Muistathan, että kansallispuiston alueella merkityltä reitiltä poistuminen on kielletty. Myös kansallispuiston ulkopuolella kannattaa välttää turhia riskeä – jollainen reitiltä poikkeaminen aina on.

Jos vaativat vaellukset eivät ole sinun juttusi, ei hätää! Pyhätunturin vaellusreittien valikoimista löytyy jotakin jokaiselle. Voit nauttia Isokurun maastosta tai Karhujuomalammen reitistä ilman Noitatunturin huipulle kapuamistakin. Karhulammen reitti luontokeskus Naavalta aloitettuna vie noin 3-4 tuntia ja on 10 kilometriä pitkä. Reitti on merkitty keskivaativaksi.

Luontokeskus Naava on muutenkin oiva tukikohta erilaisten retkien aloittamiseen. Naavasta saat retkineuvot kaikkiin tarpeisiin – ja sisäänpääsy on ilmainen!

Varusteet – mitä tarvitsen

Kunnon ruskaretkelle kannattaa pakata mukaan vedenpitävät vaellusjalkineet – mielellään jo valmiiksi sisäänajetut. Lisäksi mukana kannattaa kantaa riittävästi juotavaa ja syötävää. Jos sää niin vaatii, on sadevarustus suositeltavaa pitää mukana. Toki sadevarustus hikoiluttaa. Jos siis teette useamman päivän pituisen vaelluksen, voi olla fiksumpaa kastua vaatteiden päältä sateen takia kuin sisältä hikoilemalla.

Jos matkanne kestää enemmän kuin yhden päivän, pitää mukaan tietysti pakata kevyt vaellusteltta, kolmen vuodenajan makuupussi ja hyvin eristävä makuualusta.

Mahtavaa tekemistä syksylle

Jos vaeltaminen ei kiinnosta, kannattaa suunnta Pyhän tai Luoston frisbeegolf-radalle! Rata on täysin ilmainen käyttää – tosin kiekkojen vuokra maksaa. Radalla on 18 väylää ja se sopii kaikentasoisille pelaajille.

Toinen hyvä vaihtoehto luonnossa liikkumiseen ruska-aikaan on maastopyörällä! Sulan maan aikaan saat pyöräillä melkein 100 kilometrisen kansallispuiston reittiverkoston reiteillä vapaasti. Pyhä-Luoston kansallispuiston ulkopuoliset reitit mukaan laskettuna, pituutta reittiverkostolle tulee huimat 170 kilometriä.

Lisäksi Pyhän huipulle pääsee maisemahissillä, joka on auki ruskasesonkina tavallisesti noin syyskuun toiselta viikolta syyskuun loppuun. Tarkista kuitenkin tarkat aukioloajat aina maisemahissin omalta sivulta.

Kokeile myös Luostoa

Jos käytössäsi on auto, suosittelemme ajamaan Luoston puolelle ihailemaan ruskaa, tutustumaan Lampivaaran ametistikaivokseen ja kokeilemaan vaikka hauskaa frisbeegolfia Luoston puolella!

Luostolla sijaitseva Ahvenlammen kävelypolku sopii erinomaisesti myös lastenvaunuilla kuljettavaksi. Kävelypolku on 2,5 kilometriä pitkä.

Tervetuloa Pyhälle!

Me tarjoamme sinulle ihastuttavan majoituspaikan, jossa vietät rentouttavan loman Lapin parhaan ruskan keskellä aivan Pyhän keskustassa. Huoneistojemme ikkunoista näet suoraan Pyhätunturille ja nautit luonnon väreistä ympäri vuorokauden! Tervetuloa!