Mitä tehdä Pyhällä talvella – lue parhaat aktiviteetit

Mitä tehdä Pyhällä talvella – lue parhaat aktiviteetit
Pyhältä löydät tekemistä ja näkemistä joka lähtöön aina perheen pienemmille sopivista rauhallisemmista aktiviteeteista adrenaliinia rakastavien extreme-lajeihin asti. Alle olemme listanneet omat suosikkimme. Listasta löydät jokaiselle jotakin; joten ei muuta kuin ylös, ulos ja kohti Pyhää!

Laskettele

Aloitetaan itsestäänselvyyksistä! Tottakai yksi talven parhaista aktiviteeteista Pyhällä on laskettelu. 500 metrin korkeuteen merenpinnasta kohoavan tunturin rinteiltä löydät yhteensä 9 hissiä ja 15 laskettelurinnettä. Pisin rinne on huimat 1200 metriä!

Piipahda laskutauolla rinnekahvila Tsokassa ja nauti maukkaat räiskäleet perinteisten hillojen kerä – tai nappaa pientä suolaista purtavaa nälkääsi!

Tavallisesti rinteet ovat auki noin marraskuun puolivälistä huhti-toukokuun taitteeseen asti – tietysti sääolosuhteista riippuen. Rinteitä lumetetaan lumitykeillä ja lumiaidoilla. Tykki- ja luonnonlumen yhdistelmä takaa, että laskutuntuma on pehmeä ja nautinnollinen.

Yksi hiihtokeskuksen helmistä on FIS-luokiteltu Piste Palander -rinne, joka on kooltaan Suomen suurin.

Lähimpään lasketteluhissiin on Pyhäkodin huoneistojen ovelta vain 30 metriä!

Hiihdä

Pyhän ja Luoston maisemissa latuja on yhteensä 150 kilometriä! Valaistuja näistä on Pyhällä 14 kilometriä ja Luostolla 18 kilometriä. Valot valaisevat hiihtäjien matkaa noin aamuseitsemästä iltaan kello 21:30 saakka. Laduista Luppo – Astelin valolatu kunnostetaan kelkoilla heti, kun sää sen vain sallii. Vielä tätäkin aikaisemmin lumetetaan Pyhän Ensilumenlatu, joka on 2,8 kilometriä pitkä. Lumetus edellyttää noin 3 vuorokauden pituista jatkuvaa pakkasta.

Kokenut hiihtokonkari saa upean kokemuksen hiihtämällä Pyhältä Luostolle asti. Reittivaihtoehtoja on kaksi: joko suoraan kansallispuiston läpi tai koukkaus joko Koparan tai Pyhän Astelin maastojen kautta. Kansallispuiston läpi kulkeva reitti on haastavampi, mutta maisemiltaan yksi Suomen parhaista. Yhteensä 30 kilometrin matka luonnistuu niin perinteisellä kuin luistellen. Takaisin voit tulla kätevästi SkiBussin kyydissä – muista kuitenkin tarkastaa SkiBussin aikataulut jo etukäteen. Matka-ajaksi kannattaa laskea noin 4-7 kilometria omasta kunnosta riippuen. Matkan varrella on useita tauko- ja levähdyspaikkoja.

Pääset Pyhätunturin hiihtoladuille suoraan Pyhäkodin huoneistojen ovelta!

Pilki

Talvikalastus on upea kokemus! Pyhätunturin kupeessa sijaitseva Pyhäjärvi tarjoaa mahtavat mahdollisuudet pilkkimiselle ja pitkän pilkkikauden. Laita siis lämpimästi päälle, ota pilkki esiin (tai vuokraa välineet) ja suuntaa kohti järven jäätä.

Pilkkiminen Pyhäjärvellä ei edellytä kalastuslupaa, sillä Pyhä-Luoston Matkailuyhdistys ry maksaa koko matkailualueen pilkkiluvan!

Muista ottaa mukaan riittävästi juomaa ja ruokaa; sekä varustaudu sään vaatimalla vaatetuksella. Koska pilkkiminen ei ole kovin fyysinen laji, kannattaa vaatetta laittaa niskaan hieman enemmän kuin luulee tarvitsevansa – kerrospukeutuja voi aina tarvittaessa keventää vaatetustaan.

Syötä poroja

Vieraile poropuisto Koparassa Pyhän ja Luoston puolivälissä! Tilalla voit vierailla omatoimisesti tilan aukioloaikoina. Halutessasi voit osallistua myös poroajeluihin sekä itse poronhoitoon.

Huomaathan, että poropuisto Kopara on auki vain talvikaudella!

Nauti Lapin antimista

Poroa, tuoretta kalaa ja muita mahtavia makuelämyksiä! Pyhällä pääset nauttimaan aidosta lappalaisesta tunnelmasta ja ruoasta. Kokeile esimerkiksi ravintola Huttu-Uulaa, Huttuhippua ja Luoston Punakettua! Porofarmi Koparan oma ravintola Kopara tarjoilee päivittäin kuuluisaa porokeittoaan ja maukasta poronkäristystään suoraan noutopöydästä. Koparassa kannattaa ehdottomasti kokeilla marjapiiraita ja munkkeja, ne vievät kielen mennessään (ei kirjaimellisesti)!

Maukasta Lapin kotiruokaa löydät myös Cafe Loimusta, jonka lounas tarjoaa hyvää vastinetta rahalle. Lisäksi Loimusta löydät erilaisia herkkuja mökille tai kotiin tuliaisiksi.

Pyöräile

Oletko jo kokeillut fatbike-pyöriä? Jos et, nyt on korkea aika!

Fatbiking eli suomalaisittain paksupyöräily tarjoaa sinulle mahdollisuuden kokea talviset tunturimaisemat aivan uudesta näkökulmasta. Talvipyöräreittejä on Pyhällä noin 10 kilometriä ja Luostolla 10,5 kilometriä. Pyhällä tuo kymmenen kilometriä kulkee Tunturiaavan maastossa ja käsittää muun muassa Isokurun kodan, Tiaslaavun ja Porolaavun. Talvella pyörällä saa liikkua myös merkittyjen latujen ulkopuolella. Vastaavasti lumettomaan aikaan Pyhä-Luoston alueella reittejä on avoinna yhteensä 170 kilometriä – ja tällöin pyöräilijän tulee pysyä merkityillä reiteillä.

Huomaathan, että talvella samalla reitillä liikkuvat myös kävelijät ja lumikenkäilijät – ja pyöräilijällä on aina velvollisuus väistää kävelijöitä!

Metsästä revontulia

Katso säätiedotus, laita kamre valmiiksi ja lähde ulos luonnon pimeyteen metsästämään revontulia. Tavallisesti revontulet näkyvät noin elokuun puolivälistä aina huhtikuun puoliväliin. Aivan alkusyksy ja myöhäinen loppukevät ovat Lapissa kuitenkin sen verran valoisia, että revontulet harvoin näyttäytyvät vahvoina. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan aivan Lapin pohjoisimmissa osissa revontulia näkyy jopa kolmena yönä neljästä. Toki mitä etelämmäs tullaan, sitä pienempi on revontulien todennäköisyys. Pyhälläkin niitä näkyy huomattavan usein!

Jääkiipeile

Pyhän Tajukankaan upeissa maisemissa pääset kokeilemaan jotakin täysin uutta: jääkipeilyä! Bliss Adventure -niminen yritys järjestää jääkiipeilyä kaikille aina aloittelijoista alkaen. Vuoroaan odottavat kiipeilijät voivat nautiskella muun muassa lämmintä kaakaota ja omia eväitään ihanissa talvitunnelmissa.

Ratsasta

Pyhäjärven kylän Lucky Ranch on hevostila, joka tarjoaa palveluitaan matkailijoille ympäri vuoden. Pääset ratsastamaan tunturissa ja kokemaan todellista villin lännen tunnelmaa – Suomen Lapin maisemissa! Ratsastus- ja hevosmiestaitojen harjoittelun lisäksi Lucky Ranch tarjoaa muitakin seikkailuja.

Toinen hyvä palveluntarjoaja on Outisen ratsastuskeskus eli Offpiste Adventures, jonka tarjontaan kuuluvat muun muassa maastoratsastus ja poroajelut.

Kokeile jääkartingia

Kuka on kaveriporukan kovin kuski? Kenet kruunataan perheen hurjapääksi? Jääkarting sopii kaikille yli 150 senttisille. Pyhä Safaris -yrityksen järjestämä jääkarting sisältää lämmittelyt, aika-ajot ja itse kisan – sekä tietysti mitalit parhaille kuskeille!

Kokemus on uskomattoman hauska ja kaikki tarvittavat varusteet saat suoraan Pyhä Safaris -yritykseltä!

Sauno

Useimmat Pyhätunturin mökeistä ja asunnoista sisältävät saunan. Tietysti! Mikään ei ole rentouttavampaa kuin istahtaa saunan lempeisiin löylyihin pitkän hiihto- tai laskettelupäivän päätteeksi. Ovatpa isot pojat kertoneet, että K-Market Pyhäntähdestä löytyy myös mukavasti virkistäviä juomia saunaillan ratoksi. Tarvittaessa voit tilata myös Alkon tuotteita Pyhäntähteen, sillä K-market on Alkon noutopiste (huomaa, että toimitusaika on tavallisesti 4 arkipäivää).

Jos haluat saunan lisäksi avantoon, ota suunnaksi Kairosmajan tunturikeskus. Avanto on avoinna jouluna sekä helmikuusta eteenpäin koko kevään ajan. Yleisvuorot ovat päivittäin kello 15-17 ja keskiviikkoisin pidennettynä 15-19. Sauna on alkoholiton ja maksaa artikkelin kirjoitushetkellä 9€ per henkilö. Isommat ryhmävaraukset tulee tehdä etukäteen.

Siinäpä sinulle tekemistä Pyhätunturille! Nämä talven aktiviteetit ovat omat suosikkimme. Mitä sinä suosittelisit?