Fatbiking Pyhällä – maastopyöräilyn hurmaa kaikkina vuodenaikoina!

Fatbiking Pyhällä – maastopyöräilyn hurmaa kaikkina vuodenaikoina!

Fatbiking on kasvattanut suosiotaan Lapissa vuosi vuodelta ja mikäs sen parempi paikka kokeilla tätä maastopyöräilyn superhauskaa muotoa kuin Pyhällä!

Fatbike eli läskipyörä tai ”fättäri” on kestävä maastopyörä, jonka renkaat ovat selvästi perinteistä maastopyörää leveämmät ja paksummat. Suurien renkaiden ansiosta fatbikellä voi polkea lähes missä vain maastossa aina talven lumisista metsistä kesän juurakoihin.

Fättäri sopii kaikille! Se on kevyt polkea ja helppo hallita. Maastossa meno on tasaisempaa kuin moni aluksi luulee.

Fatbiking kesä ja syksy

Sulan maan aikaan fatbike-pyöräily on sallittua useimmilla Pyhän (ja tietysti Luoston) merkityillä reiteillä. Merkittyjä reittejä kansallispuistossa on lähes 100 kilometriä, joista 40 on erikseen maastopyöräilyyn suunniteltuja.

Lisäksi Pyhä-Luoston kansallispuiston ulkopuolella mm. Soutajalla, Vuostimossa ja Luoston Orresokassa on runsaasti lisää reitteijä. Kaikki nämä reitit yhteen laskien merkittyjä reittejä kertyy yli 170 kilometriä.

Huomaathan kuitenkin, että Noitatunturin eteläosassa sekä Isokurun ja Isokurunkankaan reiteillä maastopyöräily on kiellettyä.

Maastopyöräily talvella

Maastopyöräily talvella on upea kokemus! Lumisessa luonnossa eteneminen läskipyörän kanssa tuntuu aluksi omituiselta: se on paljon kevyempää kuin ensin uskoisi! Fatbike-pyörähän näyttää raskaalta ja tanko on usein tavallista katupyörää leveämpi. Fättärit ovat kuitenkin niin hienosti rakennettuja, että ne rullaavat niin maastossa kuin pyöräteilläkin kevyesti.

Talvella saat Pyhä-Luoston alueella pyöräillä kaikkialla muualla, paitsi huolletuilla hiihtoladuilla ja rajoitusvyöhukkeillä. Maastossa saa siis muuten mennä ihan omaan tahtiin.

Erillisiä huollettuja talvipyöräilyyn tarkoitettuja reittejä Pyhällä on 10 kilometriä ja Luostolla noin 10,5 kilometriä. Pyhällä reitit kulkevat Tunturiaavan ympäristössä Isokurun kodan, Tiaslaavun ja Porolaavun kautta.

Nämä reitit on merkitty sinisin aurausviitoin ja ne lanataan kelkalla kerran viikossa. Samoja reittejä käyttävät myös kävelijät ja lumikenkäilijät sekä myös lemmikit. Huomaathan, että talvipyöräilijän tulee väistää kävelijöitä.

Fatbike-vuokraus

Pyhän alueella on muutama yritys, joilta voit vuokrata fatbike-pyörän. Katso esimerkiksi Pyhähippu, Bliss Adventure ja TOPyhä Oy.

Fatbike-retket

Pyhätunturin alueella on runsaasti yrittäjiä, jotka järjestävät fatbike-retkiä! Näiden retkien aikana pääset alan ammattilaisen hellässä huomassa tutustumaan aluksi pyörän ominaisuuksiin ja käsittelyyn. Tämän jälkeen pääset ryhmän mukana nauttimaan Pyhän luonnosta!

Suosittelemme katsomaan ajankohtaiset tiedot retkistä esimerkiksi yllä mainitun Bliss Adventure -yrityksen sivustolta. Voit varata retket kätevästi suoraan netistä yrityksen kotisivuilta.

Suositus: Reitti Pyhäjärven ympäri

Aloittelijallekin sopiva Pyhäjärven ympäri kulkeva reitti on helppokulkuinen ja pituudeltaan noin 16 kilometriä. Aloita matkasi luontokeskus Naavan pihasta ja aja Asteliin latupohjaa pitkin. Astelin kohdalla siirry maantien reunaan, jota ajat Pyhäjärven kylään asti. Ohita kylä ja käänny sen jälkeen tielle, josta jatkat Soutajan vieressä olevaa latupohjaa pitkin suoraan takaisin luontokeskus Naavaan.

Lisää reittisuosituksia löydät osoitteesta Pyhä.fi